Karakter, verzorging en opvoeding

De oorspronkelijke taken van de Entlebucher Sennenhond waren het vee drijven en het bewaken van huis en hof. De eigenschappen die hem voor deze taken geschikt maakten, zie je nog steeds terug in zijn gedrag. Hij is een natuurtalent is in het drijven van de "kudde", de gezinsleden, met een voorkeur voor hollende kinderen!! Daarbij zal hij soms happen naar een been of arm. Dit gedrag komt van het "hielenbijten" bij de koeien. Het is dus natuurlijk gedrag van een Entlebucher Sennenhond en kan in de opvoeding worden afgeleerd door als baas de hond te laten weten dat hij niet hoeft te drijven en hem op momenten dat hij dat wil doen af te leiden met iets wat nog veel leuker is.
De Entlebucher is beschermend voor zijn familie, huis en territorium. Hij is alert en zal als er gevaar is waarschuwen met een blaf.

Karakter

De Entlebucher Sennenhond is een middelmatige grote hond, gespierd en compact gebouwd. Dit ras is snel en wendbaar en heeft ook kracht en uithoudingsvermogen. Hij heeft een vriendelijke en slimme uitstraling.Hij is loyaal en hecht zich erg aan zijn familie. Hij kan over het algemeen goed met andere honden en huisdieren overweg.
De Entlebucher Sennenhond is levendig, temperamentvol, zelfverzekerd en onbevreesd. Tegenover bekenden is hij goedmoedig en aanhankelijk, tegenover vreemden kan hij wat wantrouwend zijn. De Entlebucher is intelligent en enthousiast om te behagen.
Dit ras heeft behoefte aan gezelschap, lichaamsbeweging en mentale stimulatie. De Entlebucher Sennenhond zal genieten van bijvoorbeeld joggenen, zwemmen, fietsen of steppen en wandelen. Ze doen het het best in een omgeving waar ze mogen werken voor de baas. Een woning waar de hond het grootste gedeelte van de dag moet wachten totdat de baasjes terugkomen van het werk is voor de Entlebucher totaal ongeschikt. De Entlebucher Sennenhond wordt liever ook niet elders onder gebracht.
Het is op zijn tijd een echte knuffelhond maar alleen dan als hij ziet dat er echt geen actie meer te beleven valt. Overdag is hij liever bezig met (wilde) spelletjes. In de avond, als alles rustig is, nestelt hij zich maar al te graag naast je op de bank.

Verzorging

De Entlebucher Sennenhond vraagt relatief weinig verzorging. Af en toe, zeker als de hond in de rui is, borstelen met een stevige borstel om losse en dode haren te verwijderen wordt aanbevolen. Wassen moet alleen worden gedaan als dat echt nodig is. De vacht van de Entlebucher Sennenhond is glanzend, hard, dik en kort. Dit ras verhaart gemiddeld.

Opvoeding

Het opvoeden van een Entlebucher-pup kan gezien worden als een aantrekkelijke uitdaging. Het plezier staat voorop, maar er zal wél tijd en moeite in geïnvesteerd moeten worden. U krijgt een fijne band met uw hond en het is een goede investering voor jarenlang plezier samen.
De Entlebucher Sennenhond heeft een constante training nodig met een ervaren baas. Vroege socialisatie en opvoeding zijn een absolute must. De opvoeding moet gegeven worden met stevigheid, eerlijkheid en consistentie. Uitgangspunt in de opvoeding moet een positieve benadering zijn. De Entlebucher Sennenhond leert heel snel als hij weet dat goed gedrag iets oplevert. Voor een harde hand kruipt de Entlebucher in zijn schulp.
De Entlebucher Sennenhond doet het het beste in een huis met oudere kinderen.

 

Emilio

Bron: Hondenpage en Startpunthonden. Foto: J. Laimmer.