Van week tot week

 

De eerste week - maandag 16 maart - zondag 22 maart 2015

Maandag
De nacht van zondag op maandag is kort. Bij het geringste kikje uit de richting van de werpkist ben ik weer wakker. Gaat alles wel goed? Komt er misschien nog een pup? Ik ga verschillende keren even kijken. De pups zien er tevreden uit en Oshri verzorgt ze als een volleerd moedertje.
Om zes uur houd ik het niet langer uit op de bank. Ik ga met Oshri even naar buiten om haar te laten plassen en poepen. Haar ontlasting was, zoals te verwachten viel, zwart van kleur door de nageboortes die ze opgegeten heeft. Oshri weet niet hoe snel ze weer naar binnen moet, terug in de kist. Ze besnuffelt al haar jongen en likt ze schoon, dan gaat ze liggen om ze te voeden. Ik blijf er maar naar kijken, ik kan er geen genoeg van krijgen.
Als om half acht Joke beneden komt, eten we beschuit met muisjes. We bekijken alle pups nog een keer goed. Ze zien er allemaal goed gezond uit. Bij een is de navelstreng weer gaan bloeden. Samen binden we die even af. We wegen de pups weer, leggen ze even apart in een mandje en maken de werpkist schoon. De pups zijn in de loop van de nacht allemaal wat gewicht verloren, gemiddeld zo'n 25 gram per pup. Dat is best wel veel!

Oshri houdt haar pups goed in de gaten, maar vindt wel alles goed wat wij met ze doen. Als we de pups terugleggen in de kist is het weer hetzelfde ritueel: besnuffelen, likken voeden. Oshri verzorgt ze met overgave.
Na het ontbijt gaat Joke weer naar huis en sta ik er verder alleen voor. Ik kijk naar de kleine hondjes in de kist, kleine wondertjes zijn het, ik zie de grootheid van de Schepper er in. Ik voel me gelukkig en dankbaar.

Vanmiddag is de dierenarts aan huis geweest voor de nestcontrole. Alle pups zijn goed bekeken en beluisterd. Bij de twee pups met een knikje aan het einde van de staart heeft de dierenarts de hele wervelkolom extra goed gecontroleerd. Gelukkig is dat helemaal goed. Oshri houdt heel goed in de gaten wat er met haar pups gebeurt, maar laat de dierenarts verder rustig zijn werk doen.
In de loop van de dag hoor ik allerlei tegenstrijdige berichten over knikstaartjes. Ik bel de dierenats nog een keer om nadrukkelijk na te vragen of ik daar wel of niet wat mee moet doen. Mijn persoonlijke mening is dat je alleen om gezondheidsredenen er iets aan moet laten doen, en niet alleen vanwege esthetische overwegingen. De dierenarts zal contact opnemen met de dierkliniek van de Universiteit Utrecht. Na drie dagen laat de dierenarts mij weten dat hij een professor Othopedie heeft gesproken. Deze vertelde dat er in de hondewereld allerlei verhalen de ronde doen, maar dat hij in de praktijk nog nooit een hond gezien heeft met een knik in het laatste deel van de staart, waarbij er serieuze problemen optraden. Ik laat het dus zo.

Oshri is een supermama, ze zorgt geweldig voor haar kinderen, ze poets dat het een lieve lust is en laat de pups goed drinken.. Alle pups zijn levendig en zoeken regelmatig de tepel op om te drinken.

Nu ik de pups een beetje heb geobserveerd ga ik ze ook namen geven. Het zal geen A-nest worden, maar een N-nest. Dit is een klein eerbetoon aan mijn moeder, zij had altijd graag een hond ik huis en door haar ben ook ik een hondenmens geworden. De laatstgeborene is het kleintje. Het laagste geboortegewicht en naar verhouding ook het meest gewichtsverlies. Maar aan alles kun je zien dat het een vechtertje is. Zij krijgt de naam Nella!

De namen in de volgorde van geboorte zijn: Nikos, Nouska, Narnia, Nelson. Nora, Nayla en Nella.

Nadat ik gisterennacht weinig geslapen heb, stap ik vanavond bijtijds mijn 'bed' (op de bank) in. Moe maar voldaan val ik in slaap.

Dinsdag
Alweer vroeg wakker. Eerst maar naar buiten om Oshri even haar behoefte te laten doen, daarna weer snel terug naar huis. Ik haal de puppen een voor een uit de kist en weeg ze. Daar schrik ik wel wat van. Alle pups zijn ook vandaag afgevallen. Niet een paar gram, dat zou heel normaal zijn, maar het is best wel veel, tot wel 25 gram. De achterste tepels zijn erg hard en het is moeilijk om er melk uit te masseren. Ik maak een afspraak bij de dierenarts. Gelukkig is er niet echt iets aan de hand. Ze krijgt tabletjes voor de melkproductie, een oxytocineprik en een pijnstiller.
Oshri is vandaag onrustig, kist in, kist uit, etc. Ook de pups piepen en kruipen veel. Eind van de middag weeg ik nog een keer. De gewichtsafname is nu wel veel minder, maar slechts twee zijn op het gewicht van de ochtend gebleven, de andere zijn een paar gram afgevallen. Ik maak me wel wat zorgen. Ik bel met een bevriende fokker. Zij komen vandaag nog naar Almere. Ze helpen me met het aanleggen van de pups en het masseren van de tepels. Ik ben blij met hun komst, nu maar hopen dat het helpt.
Op onderstaande foto Nelson, die goed zijn best doet met drinken, maar je kunt ook zien dat de tepel dik en hard is...

Woensdag
Afgelopen nacht heb ik niet zoveel geslapen. Ik heb regelmatig de wekker gezet en heb de pups vrij regelmatig even aangelegd. Daarbij heb ik speciaal aandacht gegeven aan Nelson en Nella, die het noal zwaar hebben om op gewicht te blijven/komen.
Met enige spanning leg ik deze morgen de pups op de weegschaal. De meeste pups zijn nog een paar gram afgevallen, maar Narnia en Nella zijn 5 gram aangekomen. De weg omhoog lijkt gevonden te zijn.

Nadat Ans een poosje met de webcam (helaas niet voor iedereen beschikbaar) in de werpkist heeft meegekeken, belt ze mij met een aantal goede adviezen. Ze heeft gezien dat er weinig rust is in de kist, dat Oshri vaak de kist inloopt als de pups slapen en ze dan gaat likken, zodat ze weer wakker worden. Ook is ze vaak aan het likken als de pups drinken, waardoor deze niet goed bij de tepels kunnen. Ik ga nu elke keer naar de kist als de pups wakker worden en zorg dat Oshri goed languit gaat liggen. Ik leg de pups aan en aai Oshri over haar kop zodat ze mooi blijft liggen. Dit werkt goed. De pups komen veel meer aan drinken toe. Als de pups uitgedronken zijn en gaan slapen, let ik goed op wat Oshri doet. Als zij rustig blijft liggen en ook een tukje doet, is dat prima. Als ze eenmaal uit de kist komt, probeer ik haar een poos buiten de kist bezig te houden, zodat de pups niet in hun slaap gestoord worden. Dit gaat heel goed en zorgt voor rust voor alle partijen: voor de pups, voor Oshri, maar zeker ook voor mij.

Als ik zo op mijn knieën voor de werpkist zit en Oshri wat streel, is het prachtig om te zien hoe de pups allemaal door elkaar krioelen op zoek naar de beste tepel. Je ziet dat iedere pup zijn/haar eigen tactiek heeft, de een drukt de kop tussen twee anderen in zodat een van de twee wel een tepel moet loslaten, een ander glijdt onder de lichaampjes van de andere door en komt bij die lekkere tepel naar boven en duwt degene die daar aan drinkt zolang omhoog dat deze de tepel loslaat, een ander heeft de tactiek om van bovenaf toe te slaan... Het klinkt allemaal heftig, maar zo erg is het niet, hoor. Na een of twee minuten heeft iedereen een goede tepel gevonden en liggen ze vredig naast elkaar te drinken.

Donderdag - zondag
Deze dagen verlopen allemaal zo'n beetje hetzelfde. Oshri raakt eraan gewend om niet meer steeds in de kist te gan als een van de pups een kik geeft. Ze hoort wel alles. Ze staat op, loopt naar de kist, ziet dat alles in orde is en nestelt zich dan weer heerlijk naast mij op de bank. Ze is aanhankelijk en heeft ook echt wat extra aandacht nodig.
Ook bij de pups zie je al wat veranderingen. Het zijn niet meer zo'n worstjes, waar nauwelijks kop maar gelukkig wel staart aan zit. De kopjes beginnen zich al iets te onderscheiden van de romp, Ook krijgen sommige neusjes al wat zwart. En ook al groeien ze niet heel hard, je kunt toch wel zien en voelen dat ze wat steviger worden.

Inmiddels is het weer zondagavond. Het is een week geleden dat de eerste pup zich aankondigde. Wat is deze week ontzettend snel voorbij gegaan. Ik moet echt van elk moment genieten, de acht weken dat ze hier wonen gaan wel erg snel voorbij....

Gewichtstabel week 1
De afbeelding is niet zo goed leesbaar, maar door erop te klikken open je het excelbestand

.

 

De tweede week - maandag 23 maart - zondag 29 maart 2015

Maandag
Deze tweede week was wel spannende voor mij en heeft vooral in het teken gestaan van de voeding van de puppen. De puppen groeien wel, maar relatief te weinig.
Vandaag probeer ik om de pups bij te voeden. Ik heb al voor de geboorte van de pups zowel een flesje als een spuitje aangeschaft, voor het geval dat... Met beide kan ik echt niet uit de voeten. Ondanks al het gemartel lukt het mij niet om een pup ook maar een milliliter te laten drinken.

Dinsdag
Ik ga met Oshri weer even bij de dierenarts langs. We gaan door met de pilletjes. Maar of het veel helpt..... ik weet het niet. Ik neem ook een ander flesje mee om de pups bij te voeren. Misschien lukt het daar beter mee.
En ja hoor, het lukt inderdaad om de pups een klein beetje te laten drinken, maar het gaat met heel veel moeite gepaard. Ans adviseert om niet met een flesje, maar om met een spuitje te voeden. De pup hoeft zich dan niet zo in te spannen. Alle extra inspanning is verloren energie, die niet in groei resulteert.
Bij de dierenarts haal ik spuitjes van 5 ml. Ik vraag ook nog om een extra flesje, dan kan soms een vriendin helpen met het voeden. Ik krijg twee flesjes van Royal Canin. Dat blijken ideale flesjes te zijn, vooral het kleinste helpt om de juiste hoeveel puppymelk af te meten.
Vanaf vandaag geeft ik de pups vier keer per dag een spuitje of een flesje met puppymelk. Ik doe dit nadat ze bij Oshri gedronken hebben om ook door het drinken van de pups de melkproductie bij Oshri te stimuleren.
Van andere fokkers krijg ik diverse tips om de melkproductie te stimuleren. Zo geeft ik Oshri met water verdunde geitenmelk te drinken. Een vrouw die veel labradors fokt adviseert om Oshri regelmatig een witte boterham met pindakaas te geven en ook een keer per dag anijsmelk.
's Avonds komen Elly en Annechien kijken. Annechien knipt de nageltjes van alle pups, zodat de scherpe puntjes er een beetje af zijn en de pups de tepels van Oshri minder beschadigen. sam-46-47

Woensdag

Donderdag
Vandaag heeft Nouska als eerste haar oogjes een beetje open. Oortje dicht img-1955

De derde week - maandag 30 maart - zondag 5 april 2015

Helaas is het te druk geweest om het verslag verder bij te houden. Bij een volgend nestje zal ik proberen van de hele periode een verslagje te maken.

Nestje
Foto: W. Duermeyer, www.entlinest.nl