Dekking en dracht

Dekking
Week 1-4
Week 5
Week 6
Week 7
Week 8
Week 9
 

Dekking

Nadat drie pogingen om met Oshri een nestje te krijgen mislukt waren, heb ik besloten om toch nog een poging te wagen. De reuen die mij als goede combinatie met Oshri waren voorgesteld, waren beide onervaren dekreuen. Dat bleek voor mij en Oshri te moeilijk om tot een geslaagde dekking te komen.

Deze keer heb ik gekozen voor ervaring. Op advies van onder andere een collega-fokker ben ik bij Wim Duermeyer terecht gekomen. Dat is een goede keus gebleken.

Op 13, 14 en 16 januari 2015 is Oshri gedekt door Fidel Uit 't Hollandse Entlinest (www.entlinest.nl). De dekkingen verliepen zeer goed, mede dankzij de ervaring van Wim en Joke en niet te vergeten Fidel.

      

Waar ik bij de andere dekpoging al direct de kans op dracht zeer klein achtte, had ik deze keer er wel een goed gevoel bij. Maar gezien de vorige teleurstellingen heb ik mijzelf steeds voorgehouden: eerst zien, dan geloven....

De eerste vier weken

En dan is het zover! Oshri is gedekt! Deze keer is ze echt goed gedekt. Het liefst ga je direct een zwangerschapstest halen, maar bij honden heeft zo'n test geen zin. De hormoonspiegel van een bevruchte en een niet-bevruchte teef zijn vrijwel identiek.
Veel gepraat met andere fokkers: hoe was jouw teefje toen ze gedekt werd? Was er ander gedrag? Je kijkt je studieboeken er nog eens op na, je zoekt op internet. Het zijn de meest uiteenlopende verhalen die je te horen krijgt.
Dan maar goed kijken naar je eigen hond: hoe is haar gedrag? Anders dan anders? Soms denk ik van wel. Ze kijkt wat anders uit haar ogen, een beetje in zichzelf gekeerd. Maar ik durf het nog nauwelijks te geloven, ik zal toch nog een paar weken moeten wachten op de echo. Dat zal de eerste "harde" informatie zijn.

Vanaf de derde week zie ik ook lichamelijk wat veranderingen bij Oshri de buiklijn verandert wat, ze wordt wat voller. Zal het dan deze keer toch waar zijn?


Wat gebeurt er in het lichaam van de hond gedurende de eerste vier weken?


Week 1

Dinsdag 13-1-2015

Eerste dekking. De spermacellen verplaatsen zich omhoog door de baarmoederhals.

Woensdag 14-1-2015

Tweede dekking. Om de kans op bevruchting te verhogen, vindt er binnen 48 uur een tweede dekking plaats.
De spermacellen verplaatsen zich verder via de baarmoederhoornen naar de eileiders. De spermacellen kunnen tot ruim enkele dagen na de dekking de eicellen bevruchten.

Woensdag 14-1-2015
Donderdag 15-1-2015

De spermacellen bereiken de eileiders waar zich de rijpe eicellen bevinden.

Donderdag 15-1-2015
Zaterdag 17-1-2015

Bevruchting van de eicellen

Vrijdag 16-1-2015

Beide honden waren nog dekkingsbereid, dus heeft er nog een derde dekking plaatsgevonden.

Vrijdag 16-1-2015
Maandag 19-1-2015

De bevruchte eicellen verplaatsen zich van de eileiders naar de baarmoederhoornen.


Week 2

Dinsdag 20-1-2015
Zaterdag 24-1-2015

Gedurende de tijd dat de eicellen zich verplaatsen, vinden er meerdere celdelingen plaats en ontstaan er vruchtblaasjes, de zgn. blastula.

Zaterdag 24-1-2015
Maandag 19-1-2015

De embryo’s bereiken de baarmoederhoornen. Ze worden gelijkmatig over de baarmoederhoornen verdeeld.


Week 3

Dinsdag 27-1-2015
Dinsdag 3-2-2015

Vanaf de 19e dag nestelen de vruchtblaasjes zich in de baarmoederwand. Ze vormen embryonale blaasjes. Vanaf de 21e dag scheiden veel teven een helder taai slijm af. Dat is het eerste duidelijke teken dat de dekking geslaagd is. Bij Oshri heb ik dit niet waargenomen.


Foetus 20 dagen oud


Week 4

Maandag 2-2-2015
Maandag 9-2-2015

De ogen en de zenuwbanen in het ruggenmerg ontwikkelen zich. De organen beginnen zich te ontwikkelen. In deze periode zijn de embryo’s het kwetsbaarst. De tepels van de teef worden wat groter.

Zaterdag 7-2-2015
Woensdag 11-2-2015

Dit is de beste tijd om aan de hand van hartslag, palpatie of echo vast te stellen dat de hond daadwerkelijk drachtig is. De embryo’s hebben nu de grote van een walnoot.


Foetus 28 dagen oud


De vijfde week - dinsdag 10 februari

Op 11 februari naar de dierenarts voor de echo. Wat was ik zenuwachtig. Het uur der waarheid! En wat als ze nu weer niet..... daar wil ik nu niet aan denken.
Een collega van mijn dierenarts loopt door de wachtkamer. Hij weet ook dat ik voor de echo kom. Hij komt even bij Oshri voelen. Hij voelt al snel drie vruchtblaasjes. Ze is dus drachtig!! Er valt veel spanning van mij af.
Daarna dan de echo. De dierenarts ziet ten minste vijf vruchtjes. Ik zie er ook een aantal, maar raak al gauw de tel kwijt omdat ik steeds niet weet of het een pup is die we al wel of nog niet gezien hebben. Bij twee pups zie ik ook het hartje kloppen. Prachtig om dat zo te zien.

Op deze echo zijn links en rechts in de donkere gebieden twee vruchtjes te zien


Wat gebeurt er in het lichaam van de hond in de vijfde week?

Dinsdag 10-2-2015

Tanden, snorharen en nagels beginnen zich te ontwikkelen

Maandag 16-2-2015

De organen zijn nu volledig ontwikkeld. Foetussen zien er nu echt al als honden uit. Kop, romp en ledematen zijn duidelijk te onderscheiden. Ook het geslacht kann nu vastgesteld worden. De vachtkleur begint zich te ontwikkelen.
De tepels van de hond worden donkerder en zwellen op.


Foetus 30 dagen oud

De zesde week - dinsdag 17 februari

Vandaag is Oshri vijf volle weken drachtig. Ze is dus al over de helft. We gaan de zesde week in.
Vorige week zag ik wel al enige verandering in de buiklijn van Oshri, maar nu, zeker met haar nog kale buikje van de echo, is het onmiskenbaar. Haar buikje begint echt te groeien. De tepels zijn nu duidelijk zichtbaar.
Ook bemerk ik dat andere dingen veranderen. Oshri ligt vaker lekker in haar bench of, zoals op de foto, languit op het tapijt. Ze wil ook wat vaker naar buiten om even een plas te doen. De voeding is aangepast. Ze krijgt wat meer van haar eigen brokken, over een paar dagen ga ik over op puppybrokken (deze hebben een hogere voedingswaarde). Ook krijgt ze vaker wat extra eiwitrijke hapjes, zoals hüttenkäse, rundergehakt, smuldier of een gebakken eitje. Rauw of gekookt ei vindt ze niet lekker.

Oshri weegt nu 22,35 kg. Op 5 januari, bij het begin van de loopsheid, woog ze 20,3 kg. Ze is dus al aardig aan het groeien. Ook heb ik vandaag de buikomvang gemeten: 61 cm. Dit had ik nog niet eerder gedaan, maar zal ik de komende weken wel regelmatig doen.

Deze week heeft Oshri steeds minder van haar egen brokken gekregen en steeds meer puppybrokken. Vanaf de zevende week zal ze volledig overgaan op puppybrokken, aangevuld met andere eiwitrijke voeding.

      

We hebben  bij Hans en Anita de mooie werpkist opgehaald die speciaal voor Oshri gemaakt is door de broer van Hans. (Foto van de werpkist volgt over ruim een week als die op z'n plaats staat in de woonkamer.)
Oshri voelde zich snel weer helemaal thuis in de roedel van Van de Wildschutvorsterhoeve, zoals wel blijkt uit onderstaande foto's.

    

Zo langzamerhand ben ik alle benodigdheden voor de komende bevalling aan het verzamelen.

Inmiddels heb ik het volgende al in huis:
 • werpkist
 • warmtelamp
 • puppyren
 • oude handdoeken, washandjes en lakens
 • keukenrol, vuilniszakken, afvalemmer
 • weegschaal
 • thermometers (koorts- en gewone)
 • notitieboekje en pen
 • fototoestel
 • betadine en dettol
 • drinkbak, druivensuiker
 • gaasjes, slijmzuigertje
 • schaar en garen
 • nagelknippertje
 • klok
 • navelklemmetje
 • steriele handschoenen
 • zuigflesjes en puppymelk
 • onderleggers
 • mandje met kruik en zachte doeken
 • zaklamp
Het moet nog worden aangevuld met:
 • kranten (worden voor mij opgespaard)
 • gekleurde bandjes (worden gehaakt)
 • vetbed kleedjes
 • respirot
 • telefoonnummer dienstdoende dierenarts

De komende dagen ga ik regelmatig de temperatuur meten bij Oshri, zodat ik een goede indruk heb van wat haar normale ochtend- en avondwaarden zijn. Dit is belangrijk omdat tussen de 12 en 24 uur voor de bevalling de temperatuur met één à anderhalve graad daalt. Het is een duidelijke indicatie dat de bevalling aanstaande is.


Wat gebeurt er in het lichaam van de hond in de zesde week?

Dinsdag 17-2-2015
Maandag 23-2-2015

Aan het eind van deze week heeft de foetus het uiterlijk van een miniatuur hondje. Huidskleur, haar, nagels en oogleden zijn te onderscheiden. Het skelet is zichtbaar op röntgenfoto's en de schedel kan worden gevoeld. Vanaf dit moment tot aan de geboorte is groeien het enige wat de foetus doet. 


Foetus 39 dagen oud

De zevende week - dinsdag 24 februari

Natuurlijk volgen er ook deze week weer een paar foto's van de mooie, zwangere buik van Oshri.

   

Oshri is vandaag weer gewogen en gemeten. Gewicht 23,2 kg. Ze is de afgelopen week dus 900 gr aangekomen. De buikomvang bedraagt 63 cm, 2 cm meer dan vorige week.

Met ingang van vandaag zijn we volledig over op puppyvoer, daarnaast krijgt ze elke dag wat smuldier (pens compleet). Ze vindt het allemaal lekker. Alles wat ze voorgezet krijgt wordt binnen de kortste keren naar binnengewerkt.

In januari heb ik nog mijn hele woonkamer laten schilderen. Nu moet ik wat gaan bedenken zodat over een week of tien mijn muren er ook nog netjes uitzien. Om wat meer een idee te krijgen hoe een en ander opgelost kan worden, heb ik vandaag al de werpkist in elkaar gezet. Oshri vond het maar een vreemd ding, maar met een paar brokjes liet ze zich er wel inlokken. Op de eerste foto kijkt ze nog een beetje benauwd, maar toen er een lekker zacht matje in lag, wilde ze voor de foto ook wel even lekker gaan liggen.

   

Oshri is inmiddels helemaal aan de werpkist gewend. De bench staat nog wel in de kamer, maar is nu dicht zodat ze daar niet in kan. In plaats van in de (open) bench slaapt ze nu 's nachts in de kist . Overdag zoekt ze regelmatig een ander plekje. Ze ligt nog wel regelmatig even lekker bij mij op de bank, maar steeds vaker gaat ze eronder liggen. Dat is kennelijk een veilig holletje voor haar. Ook ligt ze vaak languit op de grond. Dan kun je goed zien hoe haar buik groeit.

De kraamkamer isinmiddels ingericht, het vloerkleed is vervangen door een goedkope coupon tapijt. In het deel dat straks als puppyren zal fungeren heb ik een stuk vinyl gelegd dat nog 80 cm omhoog loopt. Zo weet ik in ieder geval zeker dat de pas geverfde muur mooi blijft.

   

Wat gaat deze periode snel. Morgen gaat de achtste week al in. We gaan dan naar de dierenarts om te wegen en te meten. Oshri krijgt dan de tweede herpes-inenting en een korte check of alles goed in orde is.

 


Wat gebeurt er in het lichaam van de hond in de zevende week?

Dinsdag 24-2-2015
Maandag 2-3-2015

Ook in deze week groeit en ontwikkelt de foetus zich verder. Vooral de botten worden steviger en verkalken meer.

Donderdag 26-2-2015

Vanaf dit moment is het skelet zichtbaar op een röntgenfoto. De haren op de buik van de teef vallen uit, zodat de pups straks beter kunnen drinken.
De pups kunnen nu goed door de buikwand heen gevoeld worden. Het blijft echter moeilijk om ze te tellen.
De teef begint zichzelf meer te verzorgen. De borsten worden groter.


De achterpootjes van een foetus van 53 dagen

De achtste week - dinsdag 3 maart

Oshri is vandaag weer gewogen en gemeten. Gewicht 24,1 kg. Ze is de afgelopen week dus, net als vorige week, 900 gr aangekomen. De buikomvang bedraagt 64 cm, 1 cm meer dan vorige week. De gemeten lichaamstemperatuur varieert een beetje tussen 37,7 en 38,2.

Met Oshri naar de dierenarts geweest voor de tweede herpesenting. Tegelijk even een snelle check of alles verder in orde is. De dierenarts is zeer tevreden. Oshri is niet te dik (lees vet), de ribben zijn goed voelbaar. Verder ontwikkelen de melkklieren goed en is Oshri in prima conditie.

   

Vanaf 4 maart neem ik twee keer per dag de temperatuur op.


Wat gebeurt er in het lichaam van de hond in de achtste week?

Dinsdag 3-3-2015
Maandag 9-3-2015

Door de groei van de pups ontstaat er steeds meer plaatsgebrek in de buik van de teef waardoor de maag in verdrukking kan komen waardoor de teef wat minder eetlust kan hebben. Ze krijgt daarom lichtverteerbaar voedsel verdeeld over meerdere kleinere porties per dag.
De teef verzorgt zichzelf steeds meer. Af en toe verliest ze hele slierten slijm. De borsten worden groter.
Af en toe zie je een pup bewegen.
De foetus krijgt al een beetje haar.


Foetus van 53 dagen

De negende week - dinsdag 10 maart

Oshri is vandaag weer gewogen en gemeten. Gewicht 25,3 kg. Ze is de afgelopen week dus 1200 gr aangekomen. De buikomvang bedraagt 69 cm, 5 cm meer dan vorige week. Ze is dus flink aan het groeien deze laatste dagen.

Ook andere dingen wijzen erop dat de bevalling niet lang meer op zich zal laten wachten. Na het plassen verliest ze hele slierten slijm. Gelukkig is dat doorzichtig, dat is normaal. Als het donker en stinkend is, dan is er iets goed mis.

In huis is nu alles klaar voor de bevalling. de werpkist is ingericht, de warmtelamp hangt, de box met benodigdheden voor de bevalling staat klaar. Ook voor mezelf heb ik enige verandering aangebracht in mijn huis. Een tweezitsbank heb ik ingeruild voor een grotere driezits, waar ik ook op slapen kan. Dan hoeft er niet ook nog een matras in de woonkamer en kan ik toch goed in de gaten houden wat er allemaal gebeurt.

59e dag
Vannacht heb ik voor het eerst beneden geslapen. Oshri heeft de hele nacht rustig in de werpkist gelegen. Nog geen tekenen van een naderende geboorte. Dat is maar goed ook. Ze heeft nog een aantal dagen de tijd.
Vanmiddag (donderdag) even bij de dierenartsenpraktijk langsgelopen. Oshri weegt nu 25,9 kg. In tweeeneenhalve dag is ze ruim een pond aangekomen. De buikomvang is ook met 3 cm. toegenomen.
Oshri eet nog steeds goed. Alles wat er in haar bak komt gaat vlot naar binnen.
60e dag
Vannacht heeft Oshri ook weer de hele nacht rustig geslapen.
Ze gaat graag even mee naar buiten, maar doet alles op haar dooie gemakje. Als ze andere honden tegekomt, wil zij ze nog wel even begroeten, maar loopt dan ook weer snel met mij verder. Bij het plassen verliest ze steeds hele slierten slijm. Ik loop dus maar met zakdoekjes achter haar aan om het steeds weer even weg te vegen. Ze vindt het maar niks als daarachter wat blijft hangen..

   

Als een poosje naar haar buik kijkt of je hand er even op legt, kun je heel wat leven zien en voelen, Leuk is dat!!
61e dag
Het was een rustige dag. Oshri heeft goed gegeten, Ze geniet van de aandacht die ze krijgt. Ze gaat graag voor een kort wandelingetje naar buiten en kuiert dan rustig met me mee.
Er is niets waaruit blijkt dat de bevalling aanstaande is. Er zit niets anders op dan rustig af te wachten.
62e dag
Oshri heeft weer de hele nacht goed geslapen. We hebben een ommetje gemaakt en daarna heeft Oshri als ontbijt puppybrokken met hüttenkäse gegeten. Het ging er goed in.
In de middag zijn we nog even bij mijn vriendin langsgelopen. Daar merkten we dat er een paar druppeltjes melk uit Oshri tepels kwamen. De bevalling kan niet lang meer op zich laten wachten. Maar andere voortekenen die in de boeken beschreven worden zoals: graven, janken of piepen, hijgen, etc. dat is er allemaal niet. Ook de temperatuur die vanmogen even op 37,0 stond (de laagste tot nu toe gemeten temperatuur) had een paar uurtjes later alweer een waarde 37,4.
Om acht uur 's avonds ligt Oshri naast me op de bank als ze opeens de bank begint te likken. Ik zie op de handdoek een kleine vochtplek een beetje rozig van kleur, maar dat is nauwelijks de moeite waard. Ik bel toch maar even met de "vroedvrouw". Joke Duermeijer heeft aangeboden om bij de bevalling te helpen, omdat het voor mij ook allemaal de eerste keer is. Zij woont in Tiel, dus moet we een uurtje rijden voordat zij in Almere is.
We bespreken de situatie: Oshri heeft een kleine beetje vocht verloren, maar heeft verder geen ander gedrag dan anders. Ja, ze gaat wat vaker op een ander plekje liggen, maar ik kan me voorstellen dat ze ook nergens meer lekker ligt met die dikke buik van haar. We besluiten om om 21.00 uur weer even contact te hebben met elkaar en dan te kijken of Joke nog vanavond of anders morgenochtend deze kant op komt.
In de loop van dat uur wordt Oshri wat onrustiger. Ze gaat steeds bij de deur zitten en wil dan even naar buiten. Ik loop met een zaklamp achter haar aan, voor het geval dat..... Ze snuffelt hier en daar wat en gaat dan weer naar binnen.
Als ze weer naast mij op de bank ligt (het is dan 20.35 uur), verliest ze weer vocht. Nu wel wat meer dan de eerste keer, het is nu geler van kleur. Ze ligt nu niet meer langer dan een paar minuten op dezelfde plaats. Ze loopt naar de werpkist, krabt een keer tussen de doeken die erin liggen, komt weer naast me op de bank, likt veelvuldig haar vulva. Dan bellen Wim en Joke weer. Joke heeft besloten om toch vanavond maar vast naar Almere te komen. Daar ben ik blij om, want ik zag er toch wel tegen op om de nacht alleen met Oshri in te gaan. Ik vertel hoe de situatie hier is en dat er weinig verandert is in het laatste uur. We hangen op........

Voor het verdere verloop van de geboorte, klik hier

ER ZIJN ZEVEN GEZONDE PUPS GEBOREN!!! VIJF TEEFJES, TWEE REUTJES.


Wat gebeurt er in het lichaam van de hond in de negende week?

Dinsdag 10-3-2015
Donderdag 12-3-2015

De tepels en vulva moeten voorzichtig worden schoongemaakt met warm water.
Soms komt er al melk uit de tepels.
De pup is nu echt behaard.

Vrijdag 13-3-2015

Het is verstandig de temperatuur van de teef een paar keer per dag op te nemen.

Zondag 15-3-2015

Ongeveer 12 tot 24 uur voor de geboorte daalt de temperatuur van de teef met anderhalve graad.
Er kan helder vocht uit de vulva komen.

Maandag 16-3-2015

De verwachte geboortedatum kan van teef tot teef verschillen. Meestal vindt de geboorte plaats tussen de negenenvijftigste en vijfenzestigste dag na de dekking. Pups die voor de achtenvijftigste dag worden geboren zijn meestal niet levensvatbaar.


Foetus van 58 dagen, aan de vacht te zien geen Entlebucher...

 

Nestje
Foto: W. Duermeyer, www.entlinest.nl