Dekking en dracht

Dekking
Week 1-4
Week 5
Week 6
Week 7
 

Dekking

Gezien de moeite in het verleden om Oshri te laten dekken heb ik ook deze keer gekozen voor een ervaren reu. Huddel-Hugo von der Schravelner Heide heeft in de voorgaande jaren al diverse keren gedekt en in zes nestjes al dertig nakomelingen verwekt.

Op 22, 23 en 24 juni 2016 is Oshri gedekt door Huddel-Hugo, een rustige, karaktervaste reu van ruim zeven jaar. De dekkingen verliepen zeer goed, mede dankzij de deskundige ondersteuning van Dorothee Britschgi en haar man en de ervaring die ikzelf vorig jaar heb opgedaan bij Wim en Joke Duermeyer.

   

De dekkingen verliepen allemaal perfect. Ik heb goede hoop dat Oshri drachtig is

De eerste vier weken

En dan is het zover! Oshri is gedekt! Het liefst ga je direct een zwangerschapstest halen, maar bij honden heeft zo'n test geen zin. De hormoonspiegel van een bevruchte en een niet-bevruchte teef zijn vrijwel identiek.
Dus kijk ik maar goed naar mijn hond: hoe is haar gedrag? Anders dan anders? Soms denk ik van wel. Ze kijkt wat anders uit haar ogen, een beetje in zichzelf gekeerd. Of wil ik het gewoon graag zien? Ik zal toch nog een paar weken moeten wachten op de echo. Dat zal de eerste "harde" informatie zijn.

Oshri is vandaag (4 juli) bij de dierenarts gewogen. Op 22 juni woog ze 23,5 kg, nu weegt ze 23,7 kg. Is ze echt al iets aangekomen? Of is het gewoon wat onnauwkeurigheid van de weegschaal? Doordat het moeilijk is om Oshri echt stil te laten zitten, fluctueert het weergegeven gewicht steeds een beetje. Het is dus een beetje gokken wat het gewicht is.

Op 11 juli weegt Oshri 23,6 kg. Ze komt dus nog niet aan. Dat is ook goed, pas vanaf de vijfde week zal ze echt gaan groeien.

16 juli: toen Oshri vanmiddag in de tuin heerlijk ontspannen languit op haar zij lag, kreeg ik sterk de inruk dat haar buikje toch wat ronder geworden is.... Over een week weten we het zeker!


Wat gebeurt er in het lichaam van de hond gedurende de eerste vier weken?


Week 1

Woensdag 22 juni 2016

Eerste dekking. De spermacellen verplaatsen zich omhoog door de baarmoederhals.

Donderdag 23 en
vrijdag 24 juni 2016

Tweede en derde dekking. Om de kans op bevruchting te verhogen, vindt er binnen 48 uur een tweede en derder dekking plaats.
De spermacellen verplaatsen zich verder via de baarmoederhoornen naar de eileiders. De spermacellen kunnen tot ruim enkele dagen na de dekking de eicellen bevruchten.
De spermacellen bereiken de eileiders waar zich de rijpe eicellen bevinden.

Vrijdag 24 tot
zondag 26 juni 2016

Bevruchting van de eicellen

Zaterdag 25 tot
dinsdag 28 juni 2016

De bevruchte eicellen verplaatsen zich van de eileiders naar de baarmoederhoornen.


Week 2

Woensdag 29 juni tot
zondag 3 juli 2016

Gedurende de tijd dat de eicellen zich verplaatsen, vinden er meerdere celdelingen plaats en ontstaan er vruchtblaasjes, de zgn. blastula.

Zondag 3 juli tot
dinsdag 5 juli 2016

De embryo’s bereiken de baarmoederhoornen. Ze worden gelijkmatig over de baarmoederhoornen verdeeld.


Week 3

Woensdag 6 tot
dinsdag 12 juli 2016

Vanaf de 19e dag nestelen de vruchtblaasjes zich in de baarmoederwand. Ze vormen embryonale blaasjes. Vanaf de 21e dag scheiden veel teven een helder taai slijm af. Dat is het eerste duidelijke teken dat de dekking geslaagd is. Bij Oshri heb ik dit niet waargenomen.


Foetus 20 dagen oud


Week 4

Woensdag 13 tot
dinsdag 20 juli 2016

De ogen en de zenuwbanen in het ruggenmerg ontwikkelen zich. De organen beginnen zich te ontwikkelen. In deze periode zijn de embryo’s het kwetsbaarst. De tepels van de teef worden wat groter.

Maandag 18 tot
vrijdag 22 juli 2016

Dit is de beste tijd om aan de hand van hartslag, palpatie of echo vast te stellen dat de hond daadwerkelijk drachtig is. De embryo’s hebben nu de grote van een walnoot.


Foetus 28 dagen oud


De vijfde week - vrijdag 22 juli

Op 22 juli naar de dierenarts voor de echo. Oshri wordt op de behandeltafel gelegd en haar buikje wordt geschoren. De assistente vraagt wat ik ervan denk. Ik ben er vrij zeker van dat ze drachtig is. Sinds vorige week zie ik echt verandering vooral in de buiklijn. Ze wordt voller. Ook zie ik weer af en toe die kenmerkende blik: in zichzelf gekeerd noem ik dat.
Dan de echo. Al snel is het eerste vruchtje te zien. Daarna is het zoeken. Het duurt even voordat de tweede gevonden wordt. Gelukkig, een pup is niet fijn, niet voor de moeder, maar zeker ook niet voor de pup, die het dan zonder nestgenootjes moet doen.
Daarna worden al gauw nog een paar pupjes gezien. We tellen er in ieder geval vijf, maar de dierenarts denkt dat het er ook nu wel weer zeven of acht zouden kunnen zijn.
Bij twee pups zie ik ook het hartje kloppen. Prachtig om dat zo te zien.

Op deze echo is in het donkere gebied duidelijk een vruchtje te zien


Wat gebeurt er in het lichaam van de hond in de vijfde week?

Woensdag 20 juli tot

Tanden, snorharen en nagels beginnen zich te ontwikkelen

Dinsdag 26 juli 2016

De organen zijn nu volledig ontwikkeld. Foetussen zien er nu echt al als honden uit. Kop, romp en ledematen zijn duidelijk te onderscheiden. Ook het geslacht kann nu vastgesteld worden. De vachtkleur begint zich te ontwikkelen.
De tepels van de hond worden donkerder en zwellen op.


Foetus 30 dagen oud

De zesde week - dinsdag 27 juli - 2 augustus

Vandaag is Oshri vijf volle weken drachtig. Ze is dus al over de helft. We gaan de zesde week in.
Vorige week zag ik wel al enige verandering in de buiklijn van Oshri, maar nu, zeker met haar nog kale buikje van de echo, is het onmiskenbaar. Haar buikje begint echt te groeien. De tepels zijn nu duidelijk zichtbaar.
Ook bemerk ik dat andere dingen veranderen. Oshri ligt vaker lekker in haar bench of languit op het tapijt. Ze drinkt meer en ze wil ook wat vaker naar buiten om even een plas te doen. De voeding is aangepast. Ze krijgt wat meer van haar eigen brokken. Ook krijgt ze vaker wat extra eiwitrijke hapjes, zoals hüttenkäse, rundergehakt, smuldier of een gebakken eitje. Rauw of gekookt ei vindt ze niet lekker.

 

De benodigdheden voor de komende bevalling zijn weer tevoorschijn gehaald.

 • werpkist
 • warmtelamp
 • puppyren
 • oude handdoeken, washandjes en lakens
 • keukenrol, vuilniszakken, afvalemmer
 • weegschaal
 • thermometers (koorts- en gewone)
 • notitieboekje en pen
 • betadine en dettol
 • drinkbak, druivensuiker
 • gaasjes, slijmzuigertje
 • schaar en garen
 • nagelknippertje
 • klok
 • navelklemmetje
 • steriele handschoenen
 • zuigflesjes en puppymelk
 • onderleggers
 • mandje met kruik en zachte doeken
 • zaklamp
 • fototoestel
 • kranten
 • gekleurde bandjes
 • vetbed kleedjes
 • telefoonnummer dienstdoende dierenarts


Wat gebeurt er in het lichaam van de hond in de zesde week?

Woensdag 27 juli tot
Dinsdag 2 augustus 2016

Aan het eind van deze week heeft de foetus het uiterlijk van een miniatuur hondje. Huidskleur, haar, nagels en oogleden zijn te onderscheiden. Het skelet is zichtbaar op röntgenfoto's en de schedel kan worden gevoeld. Vanaf dit moment tot aan de geboorte is groeien het enige wat de foetus doet. 


Foetus 39 dagen oud

De zevende week - dinsdag 3 - 9 augustus

Natuurlijk ook deze week weer een foto van de mooie, zwangere buik van Oshri.

   

 

Een lievelingsplekje van Oshri is onder de bank. Met haar dikke buik kan ze er nauwelijks nog onder en er onderuit komen gaat helemaal moeilijk. Vandaag heb ik die mogelijkheid voorlopig maar geblokkeerd door iets anders onder de bank te leggen.

De komende dagen ga ik regelmatig de temperatuur meten bij Oshri, zodat ik een goede indruk heb van wat haar normale ochtend- en avondwaarden zijn. Dit is belangrijk omdat tussen de 12 en 24 uur voor de bevalling de temperatuur met één à anderhalve graad daalt. Het is een duidelijke indicatie dat de bevalling aanstaande is.

Naast de extra brokken krijgt Oshri elke dag wat (diepvries) vlees compleet. Ze vindt het allemaal lekker. Alles wat ze voorgezet krijgt wordt binnen de kortste keren naar binnengewerkt.

Deze week ook een begin gemaakt met de herinrichting van de woonkamer. De plaats van werpkist en puppyren is weer voorzien van vinyl tegen de wand en op de vloer. Het tapijt is vervangen door een goedkope coupon vloerbedekking, die na vertrek van de pups rechtstreeks naar de stort kan.

    

Wat gaat deze periode snel. Morgen gaat de achtste week al in. Oshri is vandaag weer gewogen en gemeten. Gewicht bedraagt nu 26,2 kg. De buikomvang bedraagt 72 cm, 2 cm meer dan vorige week. Oshri's buik wordt duidelijk dikker, de borsten worden groter. Daar waar ze niet geschoren is, verdwijnen de haren al rondom de tepels zodat de pups straks goed kunnen drinken.
Met mijn hand op de buik kan ik soms al wat beweging van de pups in de buik voelen.

Ook waren we bij de dierenarts voor een korte check of alles goed is met Oshri. Ze drinkt en plast de laatste dagen erg veel. Morgen even een plasje brengen voor controle.
Plasje is helemaal OK. Volgens de dierenarts is Oshri een mooi drachtig teefje in prima conditie. Dat houden we nog maar even zo!

De werpkist is geplaatst. Oshri heeft de kist geïnspecteerd en ging er daarna lekker in liggen.

      


Wat gebeurt er in het lichaam van de hond in de zevende week?

Woensdag 3 augustus tot
dinsdag 9 augustus 2016

Ook in deze week groeit en ontwikkelt de foetus zich verder. Vooral de botten worden steviger en verkalken meer.

 

Vanaf dit moment is het skelet zichtbaar op een röntgenfoto. De haren op de buik van de teef vallen uit, zodat de pups straks beter kunnen drinken.
De pups kunnen nu goed door de buikwand heen gevoeld worden. Het blijft echter moeilijk om ze te tellen.
De teef begint zichzelf meer te verzorgen. De borsten worden groter.


De achterpootjes van een foetus van 53 dagen

 

Nestje
Foto: W. Duermeyer, www.entlinest.nl